Müşteri Hizmetleri:
(0326) 214 60 60
(0326) 213 45 03


Uzun araba yolculuklarından keyif alanlar kadar hiç hoşlanmayan hatta mümkün olduğunca tercih etmeyenlerimiz vardır. Ancak uçak bileti fiyatlarının özellikle resmi tatillerde bir anda artması ya da gideceğimiz yerde araca ihtiyacımız olması durumunda ister istemez hepimiz uzun yolculuklara çıkıyoruz. Bu yolculukları sevenler zaten belli ki kendilerince güzel sebepler bulmuşlar. Bu sebeple biz bu durumdan hoşlanmayanlara belki de yepyeni bir bakış açısı getirebilecek bazı öneriler hazırladık.

1 – Her Şeyden Önce Güvenlik
Yolda başınıza gelebilecek aksilikler için önceden önlem almanız size çok daha keyifli ve güvenli bir seyahat imkanı sunar. Aracınızın bakıma ihtiyacı olup olmadığını, lastiklerinizi, sileceklerinizi kontrol etmek ve akü ölçümünü önceden yapmak gibi önlemler uzun yolculuklar için oldukça önemlidir. Tüm önlemleri aldığınızdan emin olduktan sonra ise araçtaki herkes emniyet kemerini de bağlayınca yolculuğa hazırsınız demektir.

2 – Sizi Motive Edecek Bir Mola Yeri Belirleyin
Ailenizle daha önce yaptığınız yolculuklardan yola çıkarak ya da favori yemeklerinizi göz önünde bulundurarak en lezzetli olduğunu düşündüğünüz yol üstü duraklarını motive edici olarak kullanabilirsiniz. Böylece yolda çok vakit kaybetmeden herkes favori yemeğinin olduğu o durağa gitmek için tüm heyecanı ile bekleyecektir. Hatta bir müddet sonra bu bekleyiş molada yapacaklarınızı planlamak gibi keyifli bir sohbete de dönüşebilir. Mola yerinizi belirlemek için önceki deneyimlerinizden faydalanabileceğiniz gibi daha önce bilmediğiniz bir rota izliyorsanız Tatile Giderken Yemek Molası Verebileceğiniz 12 Yol Üstü Durak yazımıza da bir göz atabilirsiniz.

3 – Bulutları Benzetme Oyunu Oynayın
Eskiden beri klasikleşmiş ve araba yolculukları için oldukça keyifli bir oyundur bulut benzetme. Herhangi bir kuralı olmayan bu oyun tamamen size ve hayal gücünüze kalmış. Gökyüzündeki bulutların şekline bakarak onları bir insana, hayvana, eşyaya ve daha pek çok şeye benzetebilirsiniz. Sırayla arabadaki herkesin bulutlara bakınca neyi gördüğünü anlatmasıyla ilerleyen oyunda bazen birden fazla bulut kümesi varsa bunun üzerine mini bir hikaye yazarak oyuna biraz daha yaratıcılık katmanız mümkün.

4 – Yeni Bir Playlist Yapın
Müziksiz geçen bir araba yolculuğu düşünülemezken, yolculuğunuzun başında şehir içindeyken dinlediğiniz radyo bir müddet sonra çekmeyecek ve sizi artık kendi müziğinizle baş başa bırakacaktır. Bu nedenle yolculuk boyunca en iyi yol şarkısı olduğunu düşündüğünüz parçaları seçerek kendinize güzel bir playlist hazırlamayı ihmal etmeyin. Hatta yola ailenizle ya da arkadaş grubunuzla çıkacaksanız herkesten birer liste hazırlamasını isteyebilirsiniz. Böylece herkes müzik arşivine daha önce hiç duymadığı yepyeni şarkılar ekleyebilir. Listeyi hazırlarken dikkat etmeniz gereken tek şey sürücünün uykusunu getireceğini düşündüğünüz her türlü müzikten uzak durmak.

5 – Teknolojiden Uzak Durmaya Gayret Edin
Evet yolculuğunuz sırasında tablet ya da telefondan favori dizinizi izlemek ve saatlerce sosyal medyadanın derinliklerinde kaybolmak da bir seçenek ama bizce bunu yapmayın. Çünkü uzun araba yolculuklarını sevmek istiyorsanız anın tadını çıkarmanız gerektiğini unutmayın. Bunun için mesela aklınıza gelen bir konuyu öne atın ve araçtakilerle bu konu üzerine sohbet edin, müzik dinleyin ya da etrafınızı izlemeye başlayın. Ağaçlara, yerleşim yerlerine ve bol bol gökyüzüne bakın. Bulunduğunuz yerin ve zamanın kıymetini bilin.

6 - Takip Ettiğiniz Oyuncunun, Yazarın ya da Sanatçının Size İlham Veren Konuşmasını Dinleyin
Uzun araba yolculuklarında özellikle toplu olarak yapılabilecek aktiviteler oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle genellikle araçlarda bir şey izlemek yerine dinlemek daha mümkün olan aktivitelerden biridir. İşte böyle yolculuklarda müzik dinlemenin yanı sıra yapabileceğiniz bir şey daha var. O da size ilham verecek bir konuşmacıya kulak vermek. Son dönemlerde pek çok konuşmacı ağırlayan ve tıpkı bir sohbet havasında geçen TED konuşmaları ise size böyle durumlarda eşlik edebilir. Günlük yaşamanızda yoğun bir iş ve ev yaşamanız varsa ve bu tarz konuşmaları dinlemek için zaman bulamıyorsanız, yolculuk esnasında mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

7 – Kelime Türetme Oyunu Eğlenceli Olabilir
Kelime türetme genellikle yolculuklarda oynan keyifli bir oyun olarak biliniyor. Oyun, araçtakilerin sırayla söylenen kelimenin son harfi ile başlayan yeni bir kelime türetmesiyle ilerliyor. Bu kelimeleri spesifik bir kategoriden seçme ve kişilere düşünmek için belirli bir süre tanımak gibi kurallar koyarak ise oyunu çok daha keyifli ve heyecanlı bir hale getirebilirsiniz.

8 – Arka Koltukta Oturanlara Öneri: Okumak İçin Güzel Bir Zaman
Uzun araba yolculukları sırasında öyle bir an geliyor ki artık bu zaman diliminde herkes yavaş yavaş yorulmaya, müziğin sesini kısmaya hatta bir müddet konuşmamaya ihtiyaç duyabiliyor. İşte o an özellikle bir şeyler okumak için sabırsızlanan için oldukça değerli. Siz de bu anı değerlendirip sessizlik içinde süren yolculuğunuz süresince yeni bir kitaba başlayabilir, çizgi roman okumayı tercih edebilir ya da size keyif veren mizah derginize gömülebilirsiniz.

9 – Güzel Bir Manzara Görünce İzlemek İçin Biraz Mola Verin
Yolculukların en güzel yanlarından biri de şehirden biraz olsun uzaklaşıp doğaya dönebilmektir. Bu bazen muhteşem bir gün batımı manzarası iken, bazen de harika bir deniz ya da orman manzarası olabilmektedir. Siz de günlük yaşantınızda belki de çok sık rastlamadığınız bu güzelliklere karşı kayıtsız kalmayın ve anın tadını çıkarmak için manzaraya karşı bir mola verin. Güzel fotoğraflar çekin, anın büyüsünü doyasıya yaşayın ve yeniden yola koyulun.